Rapat Umum Selamatkan Gaza… My Perception

Photobucket

Sesungguhnya 10 Januari 2009 merupakan hari yang cukup lain daripada yang lain… Dengan semangat yg marak membakar, Badr melangkah keluar dari rumah sebagai pejuang mujahid yang bersedia berkorban untuk Islam.

Setibanya Badr di Stadium Malawati Shah Alam, ditemani ‘apprentice’ Badr, Hasan dan Amirurrahim, kami mencari ruang untuk menyesuaikan diri dengan suasana. Sesungguhnya ini bakal menjadi pengalaman baru untuk Badr. Meskipun kerap berada di hadapan audiens, Badr belum lagi berdepan dengan ribuan penonton di sebuah stadium!

Photobucket

Ini bukan tanggungjawab biasa yang boleh dipandang mudah. Badr dah sediakan beberapa benda untuk membantu Badr dalam menjalankan tugas sebagai emcee / pengerusi majlis pada hari tersebut.

1) MP4 yang dipasang video kekejaman Yahudi dan kekentalan semangat tentera-tentera Islam. Benda ni amat penting. Sbb ia mampu membina mood dan semangat dalam diri Badr. Remember, kalau emcee tak semangat, jgn harap audiens semangat. Alhamdulillah, teknik Pengaruh MP4 ini amat membantu.

2) Air asam jawa (thanks to my beloved wife). Digunakan khas untuk penjagaan suara. Maklumlah, menjadi emcee rapat umum sebegini tidak menggunakan suara ‘macho’ atau suara ‘kontrol’Laungan, jeritan dan herdikan menjadi tunjang emcee dalam program sebegini.

3) Pakaian yg sesuai. Warna hitam dan merah menjadi pilihan. Dilengkapi dengan selendang Palestin, ia menaikkan lagi semangat Badr sbg pejuang Islam.

Alhamdulillah, preparation ini telah berjaya membantu Badr untuk mengendalikan program rapat umum ini dengan baik. Syukur…

Badr in screenSememangnya hari tersebut menampakkan betapa rakyat Malaysia bersatu dalam mendepani isu Palestin. Tanpa mengira batas politik dan ideologi, para perwakilan dan penceramah yang  ada daripadanya pemimpin politik parti kerajaan dan pembangkang, duduk bersama meluahkan dendam kepada Israel laknatullah. Satu senario yg amat ditunggu-tunggu oleh rakyat yang cintakan kestabilan negara!

Ucapan perwakilan yang diselang selikan dengan persembahan nasyid daripada Muaz, Algebra dan Da’e yang bersemangat juga membantu membakar semangat para audiens. It was a fantastic program!

Para pelajar luar negara amat-amat menghargai program ini. Badr juga didatangi oleh ramai pelajar antarabangsa yang mengucapkan terima kasih dan tahniah. Alhamdulillah, bertambah lagi saudara sesama Islam.

Tidak dapat dinafikan, ada sebahagian tempat di dalam rapat umum ini yang Badr tak dapat menahan sebak di dada. Terutamanya apabila memohon sumbangan daripada para pengunjung. Terasa akan keperitan saudara seIslam yang berteriak kesakitan di Gaza tatkala kita bersenang lenang di Malaysia…

Selepas program di dalam stadium, program diteruskan dengan acara membaling kasut ke arah patung dan gambar zionis laknatullah! Kemudian konvoi berkereta Rise For Gaza juga dirasmikan untuk mempamerkan rasa semangat untuk membantu masyarakat Palestin.

Sesungguhnya program ini membawa ribuan makna kepada ribuan pengunjung yang hadir terutamanya diri Badr sendiri… macam-macam benda yang Badr peroleh dan pelajari…

Antara yang Badr dapat kongsi ialah…

1) emosi amat memainkan peranan dalam diri emcee khususnya dalam program sebegini. Latihan dan mainan emosi perlu dilakukan terlebih dahulu sebelum kita berbicara…InsyaAllah inilah yang bakal menjadikan kata-kata anda terucap dengan semangat membara…

2) rakyat Malaysia agak malu untuk bersorak dan mengekspreskan emosi mereka…walaupun hampir 10,000 pengunjung, kebanyakan yang bersorak hanyalah yang duduk di tengah-tengah dewan… Yang dok atas-atas tu kebanyakannya tengok je orang bawah ni bersemangat…

3) untuk Islam, kita tidak perlu mementingkan ideologi politik. Biarlah kita berbeza pendirian, tapi jangan sekali-kali berpecah aqidah kita!

Badr : Rise For Gaza is the Rise of Giant in ourselves! Hancur hancur,hancur Yahudi!

Photobucket

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: