Mikrofon oh mikrofon…

Mikrofon itu membantu… Tetapi kalau tidak kena gayanya, mikrofon akan membantut…. Jadikan mikrofon anda sebagai teman, bukannya lawan!!

Baiklah, apabila anda ingin menggunakan mikrofon, perhatikan 3 aspek di bawah…

1) Jarak anda dengan mikrofon
Anda perlu berdiri tidak terlalu dekat dan tidak terlalu jauh dengan mikrofon. Kalau anda terlalu dekat, suara akan terlalu kuat dan pergerakan tangan anda akan terganggu oleh mikrofon tersebut. Manakala jarak yang terlalu jauh, menyebabkan suara anda pula tidak kedengaran! Biarlah sederhana ye…

2) Uji dulu fungsi mikrofon
Anda perlu menguji terlebih dahulu mikrofon bagi memastikan ia dapat berfungsi dengan baik. Anda pun tak suka kan kalau mutu bunyi yang dihasilkan terlalu bingit, bergaung atau nyaring… Caranya, anda sebut bismillah atau berselawat secara perlahan. Tak perlu sebut kuat-kuat TESTING TESTING… itu zaman dulu… Zaman dah berubah, dunia dah makin maju! Hehe

3) Elakkan memijak wayar mikrofon
Tatkala berbicara, jangan sekali-kali anda pandang remeh kepada wayar mikrofon (melainkan anda menggunakan wireless microphone). Jika tersilap langkah, kaki anda akan terbelit, pergerakan terganggu, anda yang buntu. Silap-silap boleh jatuh oo… Jadi pastikan, wayar mikrofon bukan penghalang.

4) Pastikan mikrofon pengikut anda yang setia!
Dengan kata lain, sebelum anda berbicara, adjust kedudukan mikrofon sebaiknya. Jangan biarkan ia menutup muka anda atau menghalang pandangan anda dengan audiens. Jangan biarkan diri anda tertunduk kerana mikrofon yang menunduk. Biar mikrofon yang mendongak untuk mengikut cara anda berbicara! Ingat, mikrofon yang perlu ikut kita, bukan kita yang jadi pengikut mikrofon!!

┬áBadr : Mikrofon rosak – memusnahkan moodku…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: