Exercise Otak… How?

Kita boleh bermain futsal, basketball, bowling dan apa-apa sahaja untuk menyihatkan badan. Peluh yang keluar, nafas yang dihela dan pergerakan fizikal yang aktif mampu menyihatkan tubuh badan… Tapi pernahkah terfikir tentang cara untuk menyihatkan otak? Atau bagaimana nak exercise otak ye?

Ya, catur adalah jawapannya! Chess atau catur merupakan permainan yang berusia ratusan tahun. Permainan catur digunakan oleh para pemimpin zaman lampau, termasuk Khalifah Harun ar-Rashid dalam mengatur strategi peperangan dan kepimpinan.

Menurut kajian juga, dengan bermain catur, otak manusia akan lebih terangsang, minda akan lebih digarap dan pemikiran bakal menjadi lebih cerdas! Dan kajian juga menunjukkan bahawa mereka yang hebat dalam catur ini juga sebenarnya hebat dalam perihal matematik dan fizik…

Intelligent Chess

Badr pun suka main catur. Tapi selalunya dengan komputer je. Tak sempat nak main dengan manusia. Hehe.. Tapi lain oo main dengan manusia berbanding komputer… Dengan manusia peperangan bukan hanya pada strategi, tetapi juga psikologi. Cara kita duduk, pergerakan tangan, kedudukan kepala, dan senyuman sinis, semuanya mampu memberi impak psikologi yang tinggi kepada pihak lawan. Tu yang best bila main chess dengan manusia ni!

Jadi, kalau anda ingin exercise otak, jom kita main chess! Kita garap minda dan gilap bakat dalam permainan yang memerlukan kemahiran mengatur strategi dan kepakaran untuk bersabar.

Badr : Semalam¬†AMPAC anjurkan Pertandingan Catur Amatur… Tu yang semangat tu…

SERTAI KURSUS INTENSIF CATUR CUTI SEKOLAH di AMPAC
TARIKH : 30 NOV, 14 DIS, 28 DIS, 4 JAN
MASA : 10PG – 1TGH, 3PTG – 6PTG (6 jam sehari)
HUBUNGI AMPAC UNTUK PENDAFTARAN! (0389261297)
HANYA TERHAD KEPADA 12 ORG PELAJAR!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: