Lidah Kelu Ketika Berbicara?

Pernahkah anda tatkala sedang berbicara dengan semangat, tiba-tiba,lidah anda kelu dan otak anda blank? Tidak tahu apa nak dikata…? Hilang punca apa yang ingin dibicara…?

Sebenarnya ‘fenomena’ ini kadang-kadang berlaku juga kepada Pembicara Gemilang. Dan ia sudah pasti mengganggu kecemerlangan bicara anda!

Kadang-kadang semua orang blank!

Kadang-kadang semua orang blank!

Jadi apa yang patut kita lakukan ye?

1) Apabila blank, anda senyum terlebih dahulu… Kenapa? Tampak yakin dan profesional. Dan yang paling penting, dengan senyuman di wajah anda, audiens tidak dapat mengesan bahawa anda sebenarnya hilang idea untuk berbicara.

2) Semasa senyum, tarik nafas dan relaks. Maksud Badr, fizikal dan mental mesti relaks. Yup, minda anda perlu relaks! Jangan gelabah dan nampakkan kegelabahan anda. Terima hakikat bahawa anda terlupa apa yang nak dicakapkan. Dan ingat, orang tak faham apa yang berlaku dalam minda dan hati anda, tetapi orang faham bahasa badan!

3) Selepas relaks, perhatikan slides atau nota yang anda bawa. Lihat semula apa yang telah anda bicarakan sebentar tadi. Kemudian dengan penuh ketenangan, anda ulang sedikit perkara yang telah dibicarakan dan olah perkara tersebut dengan ayat dan idea yang baru. Yup, penstrukturan semula idea mesti dilakukan pada masa tersebut!

4) Kemudian anda teruskan dengan huraian tentang topik yang anda bentangkan!

That’s all. It’s simple but it gonna help to save your life as a great communicator! Ingat, semua orang mengalami masalah ini. Cuma yang membezakan Pembicara Gemilang dan Pembicara Kecundang ialah bagaimana dia melihat dan mengendalikan masalah yang mendatang. It’s all about your mind!

Badr : Alhamdulillah, walaupun kadang-kadang blank, still dapat control keadaan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: