Calling–Calling– How to make a call?!

Percaya atau tidak, ada orang yang masih tak reti macam mana nak buat panggilan telefon dengan baik… Bukanlah maksudnya sampai tak tau nak dail nombor…Tapi cara bercakap tu macam ntah apa-apa…

Jom kita tengok teknik komunikasi menerusi telefon…

1) Duduk atau berada dalam keadaan selesa terlebih dahulu… Jgn buat panggilan dalam keadaan panas, resah dan tidak selesa.

2) Bila dah dijawab, bagitau identiti diri terlebih dahulu…Jangan kita dok buat orang tertanya-tanya. Orang tak suka. Especially orang yg kita tidak rapat.

3) Kemudian tanyalah apa-apa soalan yang berkaitan dengan hal semasa kawan kita tu. Contoh, kalau kawan kita baru dapat tawaran masuk universiti, tanyalah pasal preparation nak masuk ke Dunia Baru tu… Kalau kawan tu mak dia kurang sihat, tanya khabar mak dia dulu…

4) Lepas tu, baru bagitau apa sebab kita call dia…

5) Selepas selesai bercakap, akhiri perbualan anda dengan komen yang positif.. “OK, nanti kita jumpa ye…Lama dah tak jumpa…OK,bye!”

Haaa…senangkan? 5 langkah je pun. Then anda akan menjadi pembicara telefon yang cemerlang! Jom!

Badr : Sejak kahwin, bil telefon turun mendadak! Alhamdulillah!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: