Lelaki…The 2nd Most Difficult Creature To Be Understood!

Tips komunikasi kita hari ini amat penting… Dan ia melibatkan lelaki.

Jika anda pernah berurusan dengan lelaki (khususnya urusan yg serius), anda mungkin akan menghadapi beberapa situasi pelik dan salah satu daripadanya ialah;

LELAKI TIDAK PANDAI MENGEKSPRESKAN DIRINYA MELALUI MEMEK MUKA!

Lelaki akan bermuka selamba apabila dikhabarkan berita gembira, bermuka selamba apabila diberitahu berita sedih dan bermuka selamba ketika dimaklumkan perihal serius. Muka lelaki mungkin hanya akan berubah apabila marah

Hehehe…kenapa jadi begini? Menurut kajian ahli psikologi, perasaan lelaki kurang berhubung dengan minda mereka. Dan ini menyebabkan lelaki tidak mampu nak menampakkan apa yg terbuku di hati menerusi memek muka mereka.

Dan oleh sebab ini jugaklah lelaki berfikiran lebih rasional berbanding wanita yang lebih emosional ketika membuat keputusan. Kerana keputusannya lebih ditunjangi minda dan bukan hati. Wayar otak kurang connection dengan hati…Itu bahasa mudahnya!

Jadi, apabila anda berkata-kata dengan lelaki, janganlah ambil hati kalau riak wajahnya tidak berubah seperti yang anda harapkan. Bukan salah orang lelaki, tetapi itulah hakikat kejadian manusia. Dan kepada mereka yang menjalankan perniagaan MLM atau insurans, mengikut pengalaman Badr, kalau sewaktu business presentation si lelaki ini langsung tidak menunjukkan minat, ia tidaklah bererti dia tidak sukakan produk kita. Silap-silap dia lah yg akan borong kesemuanya…

Always remember, it is about his mind…

Badr : Jika Badr perlukan penyelesaian, Badr akan cari lelaki… Kalau Badr perlukan dambaan perasaan, Badr akan cari isteri..kerana approach lelaki dan perempuan berbeza kerana kejadian minda mereka…

One Response to “Lelaki…The 2nd Most Difficult Creature To Be Understood!”

  1. Farish Says:

    Salam..saya setuju ape yang abg bad bgtau tuh..ha,yg video pidato tuh ade tak yang full record punye?kalo ade koleksi tuh,bg la apprentice abg bad ni tengok..nampak menarik..hehe..syabas inspektor shahab!!..alryte!~~


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: