Teamwork Makes The Dreams Work…Again!

Alhamdulillah, baru-baru ini Badr dan rakan-rakan telah berjaya menganjurkan Kem Kepimpinan Muda SMK Jalan Tiga, Bandar Baru Bangi di Kem Rimba Ria Sungai Congkak. Agak mencabar program ini kerana bilangan pesertanya yang agak ramai iaitu 113 orang pemimpin pelajar. Walaubagaimanapun alhamdulillah, semuanya berjalan lancar dan mencapai matlamat yakni untuk menjana nilai kepimpinan sejati untuk pemimpin pelajar SMK Jalan Tiga.

Dan kejayaan ini takkan dikecapi hanya dengan usaha seorang insan. Sesungguhnya kerjasama kumpulan mampu membuka jalan yang lebih luas dan membimbing kepada hasil yang memberangsangkan. Dan yang menariknya, abg kepada Badr, Abg Baahir juga sanggup turun dari Penang semata-mata untuk menyertai program ini. Wah, dah jadi family bonding le pulak..My wife and I..Kak Shat and Abg Ariel…and Abg Baahir… And thanks to my dedicated facilitators; Farish, Taqi, Along and Azah.

Begitulah kehidupan manusia, apabila tenaga disepadukan, kita mampu membuat yang terbaik. Sama seperti kita belajar… Ia menjadi lebih mudah dan cepat jika kita mengadakan study group. Bayangkan, anda dapatkan jimatkan masa dan tenaga untuk menghasilkan peta minda, nota ringkas dan formula sekiranya anda bijak membahagikan tugas antara ahli kumpulan anda. Mudah bukan?

Study group seeloknya diadakan seramai 5 orang satu kumpulan. Dan bukan setiap hari kita kena study dalam group. Sebaiknya, kita study dulu sesuatu topik secara perseorangan, kita faham dan kenalpasti apa yang kita tidak faham, kemudian barulah kita duduk berbincang dengan rakan. Janganlah datang ke sesi perbincangan dan mengharapkan semuanya disediakan oleh rakan-rakan anda. OK?


(Gambar hiasan)

So padukan tenaga anda dalam study, insyaAllah ia menjadikan pembelajaran anda lebih mudah, cepat dan berkesan.

Badr: Suka study sorang-sorang 4 hari, dan study group 3 hari…

7 Responses to “Teamwork Makes The Dreams Work…Again!”

  1. azhad Says:

    emm.semua fc dkt situ sporting gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr best tu.(lagi lagi masa night walk)haha……wahai mahkluk allah aku tak ganggu kau .kau jgn ganggu aku……. hehe

  2. taqiuddin Says:

    adakah itu anda azhad??? or anda yg menyatakan “nenek aku cantik”, persoalan yang belom terjawab..

  3. azhad Says:

    bukan aku yg cakap tapi org yg jalan bersama-sama dgn aku yg jawab=)

  4. azhad Says:

    bukan jawab tapi cakap

  5. badrulsani Says:

    hahaha…abg badr tahap nak terguling tengah hutan sbb tergelak kat kata-kata keramat tu…cayalah smkj3… you are the…BEST!

  6. haziq rushdan Says:

    abg taqi, yg cakap nnek aku cantik tu hannan pengawas form 2…

  7. thuraya Says:

    aah la abg taqi.. yg ckp nenek aku cantik tu hanan.. ktua pengawas..
    haha~


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: