Trio Edition…What’s the big deal?

Teringat sehari sebelum ke Penang untuk PRU-12… Badr diamanahkan untuk menyampaikan 3 ceramah di SMK Pandan Indah… I want to share something important with u all…something that u need to give a great momentum in your talk…Sebenarnya, bukan 3 ceramah yang menjadi masalah…dengan kata lain, it’s not about the number of the talks.. The main thing is; the number of the ice breaking that u need to do!3 kumpulan yang berbeza dalam satu hari menuntut 3 ice breaking yang berbeza dalam satu hari. Ice breaking is the first thing that u need in order to ensure the smooth running of your talk. Tanpa ice breaking yang baik, ceramah kita takkan mampu sampai ke hati audiens (especially remaja) walaupun kita cakap berapi-api.HiasanSo on that day, Badr teramat lah penat sampai tertidur sebaik sampai rumah…Keluar pagi, balik senja bukanlah perkara baru, jadi yang memenatkan Badr sebenarnya ialah ice breakings… That’s a new finding! I hope this gonna help u as a speaker. Hehe…

Ice breaking as a speaker tak sama dengan ice breaking as a facilitator… Ice breaking as a speaker atau sesetengah orang sebut rapport, memerlukan tahap energy yang tinggi dan semangat yang berkobar-kobar…dengan cara ini, barulah aura kita sebagai penceramah akan tersebar ke audiens… Kalau waktu rapport kita tampak membosankan, memang talk kita akan dilihat sebagai membosankan hingga akhir ceramah. So, jangan pandang remeh dengan ice breaking a.k.a. rapport ni…

Badr: Penat giler…tapi alhamdulillah, esoknya dah ok balik!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: