“Just want to know…”

Me and My Darling

This morning I received a message from my junior, asking me about my style or so called secret in preserving my 10 years relationship with my girlfriend who is now my beautiful wife… Erm…I’m quite stucked initially…But alhamdulillah, I manage to answer it…

Pertama, niat mesti clear dan ikhlas. My intention is not only to befriend with her, but to take her as my life partner. Matlamat yang jelas dan terperinci akan membantu keikhlasan dalam perhubungan…

Kedua, mesti libatkan parents dalam hubungan macam ni… Means, jgn sembunyi-sembunyi dan jgn ‘flyover’ restu parents…hehe. Penting tau perkara ni. Kadang-kadang dengan wujudnya keakraban antara kita dgn parents si dia, dapat le jugak selesaikan masalah antara kita dan si dia…

Ketiga, we must trust and be trusted. Trust and trustworthy. What u give, u get back. Kalau kita curang, nanti si dia pasti curang. What comes around, goes around…

Keempat, yg paling penting, doa…Yes, doa yang spesifik…Solat hajat dan tahajjud jugak tidak dikecualikan. InsyaAllah, Allah akan jaga hubungan kita dengan si dia…

Anyway, kepada adik-adik yang belum masuk universiti, this doesn’t mean that I encourage all of you to have boyfriend and girlfriend in your early age…In fact, I discourage that! Susah dek oi nak maintain. Dalam 100 couple waktu sekolah, may be ada 3 je couple yg ‘survive’ sampai dunia pekerjaan. Jadi, kalau belum bercouple, u better don’t.

Jangan cari pasangan lagi. Fokus untuk cemerlang dalam pelajaran dan apa saja yg kita buat. Sebab, daripada kita mencari pasangan, apa kata orang yang memburu kita untuk dijadikan pasangan…hehe..Sounds good right?

Badr : Bercinta terlalu banyak pro dan con… Asalkan dijaga batas syariat, insyaAllah bahagia…

One Response to ““Just want to know…””

  1. liyana Says:

    What you said is soo true. tak mudah nak kekalkan “cinta” if seseorang tu tak matang. I also discourage cintan cintun masa belajr esp di bangku sekolah..keadaan yang selesa, masih ditanggung mak ayah, memang mudah untuk kata sayang, jika maslah melanda, bolehkah kita survive?

    hehe, actually, yg menulis pun takde pengalaman byk.. aku pun terkejut beruk, bila abang senior aku ni tepon umah mak aku mintak nak masuk meminang… haha


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: