The Best Song In Every Language…

Alhamdulillah…sekarang ni Badr sibuk betul dengan program kepimpinan di sekolah rendah dan menengah di Selangor ni…

Baru-baru ni je, kitaorang ada Kem Jatidiri; Etiket Dalam Kepimpinan di SK Ampang. Program 2 hari ini sememangnya mengujakan peserta dan juga fasi! Hehe… Thanks to Abg Ariel, Abg Robo, Kak Yang, Farish dan isteriku tersayang, Raidah Khalisah for your commitment and dedication.

Kak Yang and her groupLepas tu ada pulak ceramah Etiket Dalam Kepimpinan di SMK Cheras Perdana, SK Sri Jelok dan SK Bukit Kuchai…Fuiyoo..sampai hari Ahad pun bagi ceramah lagi… Anyway, why not? Asalkan kita buat benda yang kita suka, hari Ahad pun tak jadi masalah insyaAllah…

OK, just want to share with you what I’ve learned throughout the camp. Never ever underestimate the power of name… What I mean is that, jangan la buat tak kisah dengan nama orang di sekeliling kita. Kerana nama sendiri merupakan lagu yang paling sedap dinyanyikan dalam apa-apa bahasa di dunia ini. Orang akan rasa dihargai apabila kita memanggil namanya daripada sekadar menyebut panggilan hormat biasa.

Contoh la ye.. “Ermm..adik, boleh tolong padamkan kipas tu tak?” Bandingkan dengan “Liana, boleh tolong padamkan kipas tu tak?” Dengan nada suara lembut dan memujuk, ditambah dengan nama yang disebut jelas, insyaAllah orang yang dipanggil akan melakukan apa yang kita minta dia lakukan… Remember, the best song in every language is our own name…

Jadi, setiap kali nak berkomunikasi dengan orang, cuba intai tag nama/kad matrik/apa-apa sahaja yg memaparkan namanya dan sebut namanya ketika berbicara dengannya. Percayalah, kemesraan akan timbul dengan cepat dan erat.

Badr: For those yang dah beli my book (Bijak Berbicara Mencuit Rasa), kalau nak tau teknik mengingat nama dalam tempoh 5 saat, please read chapter yang laaaaast sekali tu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: